Som förälder känner du nog igen dig i olika jobbiga situationer som uppstår kring matbordet. Det grälas, gnälls och kompromissas in i det sista. Många föräldrar känner sig tyngda när middagen är slut och barnen har ännu en gång upplevt en middagssituation som skapat negativa associationer. På BVC runt om i landet arbetar man aktivt för att hjälpa föräldrarna med detta svårlösta – och kanske eviga – problem.
De allra flesta familjer har egna sedvanor när det kommer till middagsintaget. En del äter uteslutande vegetariskt, andra äter mycket halvfabrikat, några älskar långkok och ägnar mycket tid och energi framför spisen. Att barnen påverkas av vad för typ av kosthållning en familj går under är inte konstigt, ändå är det gräl i nästan samtliga familjer om vad det blir till middag. Det något som en BVC i Göteborg känner till, som får många frågor om kosten från oroliga föräldrar.
Vägrade äta något alls
De flesta kan nog ändå slappna av vid tanken på att barnet alls äter. En del är tidiga med att kompromissa och sitter själv och petar i sig tredje dagen i rad med makaroner. En del går så långt som att laga två olika rätter. Att göra maten till en lustfylld upplevelse, och undvika konflikter vid matbordet, menar många experter är A och O när det kommer till barnens matfostran. Men vad gör man om ens barn enda från dag ett vägrat att äta? Till och med inte visar tecken på hunger?
För en familj gick det så långt att man varskodde BVC om sin problematik och fick hjälp med kosten. Än idag kämpar man med att ge sin tvååring den mat han behöver. Några hungerskänslor verkar över huvud taget inte finnas. Många menar att det finns en bristande kunskap hos omgivningen om barn som lider av ätovilja.
Allmänna tips till föräldrar vars barn krånglar kan vara:
- Sluta tjata
- Undvik konflikter vid matbordet
- Gör långsamma framsteg
- Var själv glad i maten
- Kompromissa inte i förväg, utmana barnet lite