Något som de flesta föräldrar ställs inför är att arrangera dop för sitt nyfödde barn när den lille ska namnges och då finns en hel del etikettsregler att förhålla sig till – både för doparrangören och dopets besökare.
Det här med att hålla i dop för sin nyfödde bebis kanske låter som det enklaste i välden och att det bara är att klicka in sig på www.matsilver.se och beställa den sedvanlige silverskeden som doppresent från föräldrarna, men sanningen är att det krävs en hel del mer. Till exempel skriver Svenska Kyrkan att dopet i kyrkan är gratis och att alla har rätt till dop oavsett om föräldrarna är medlemmar i Svenska Kyrkan eller inte. Dock ska man inte tro att detta gör hela doptillställningen gratis – sedvänjan är även att föräldrarna efter dopet håller i fika där det bjuds såväl på kaffe som fikabröd och tårta och har man en stor släkt kan detta kosta en del. Sedan finns även en hel del etikettsregler gällande dopet. Bland annat skriver Magdalena Ribbing i Dagens Nyheter om hur klädkoderna är viktiga. Exempelvis nämner hon hur klänningar och kjolar som inte går nedanför knät på kvinnan är opassande precis som att kläderna istället alltid ska ha ärm och ingen eller sparsam urringning. Männen däremot är välkomna i diskret kostym, vit skjorta och slips eller flyga om han så behagar. Och detta är i och för sig naturligt då doptillställningen hålls i kyrkan och där bör kyrkans blygsamma klädkoder gälla – vilket är något som framförallt bör respekteras av föräldrarna som håller i dopet.
Välja namnceremoni istället för kyrkligt dop
En ny trend bland föräldrar är att skippa det kyrkliga och istället hålla namngivningsceremonier. Bland annat skriver tidningen dt att en namngivningsceremoni, välkomstceremoni eller barnvälkomnande innebär att föräldrarna väljer att uppmärksamma barnets ankomst till världen på ett sätt som inte involverar kyrkan och istället fokuserar på barnet utan gud. Till exempel är vanligt att man då läser dikter, håller tal och ger gåvor samt genomför vissa symbolhandlingar för att på så vis hylla livet och framförallt tillsammans glädjas åt att barnet nu finns bland oss. Dock ska man inte tro att detta helt utesluter det kyrkliga, det handlar snarare som att man utformar ceremonin utifrån sina egna önskemål istället för kyrkans och det finns inget som förbjuder att barnet får till exempel en fadder, gudmor eller gudfar.
Kort fakta om dop
- Dopet symboliserar förnyelse
- Vattnet är en symbol för rening
- Dopklänningens längd symboliserar att vi växer i tro hela livet.
- Dopklänningen är vit för att symbolisera oskuld samtidigt som vitt är renhetens färg.
- Ett dop är gratis
- Församlingshemmen får lånas för fikat efter dopet
- Föräldrarna behöver inte vara medlemmar i Svenska Kyrkan för att deras barn ska få döpas